Emmas bokrecensioner 2000 - 2002

De här bokrecensionerna publicerade jag under åren 2000-2002 på en hemsida jag hade då. Från 2003 till april 2006, när jag startade den här bokbloggen, skrev jag tyvärr inga recensioner.

A

Isabel Allende: "Ödets dotter"
En underbar roman som utspelar sig i Chile och i Kalifornien under 1840- och 50-talen. Eliza Sommers är föräldralös och bor hos ett engelskt syskonpar i Valparaiso. 1849 hittar man guld i Kalifornien och hon följer efter sin älskade Joaquín dit. På vägen lär hon känna en kinesisk läkare, Tao Chien, som blir hennes vän och vägledare.
(mars 2001)

Karin Alvtegen: "Skuld"
En otypisk deckare med så finurligt ihopkommen intrig att man inte bryr sig om att historien ibland är lite väl otrolig.
(november 2000)

Jane Austen:
"Förnuft och känsla"
"Stolthet och fördom"
"Emma"
"Mansfield Park"
"Northanger Abbey"
"Övertalning"

Jane Austens klassiska romaner är underhållande, romantiska, lättlästa och fulla med ironiska elakheter. Jag har läst om böckerna flera gånger och det är inga problem att läsa dem på engelska. De flesta av böckerna har även filmats. Jag rekommenderar särskilt TV-serien "Stolthet och fördom" och filmen "Övertalning".
(april 2001)

Majgull Axelsson: "Slumpvandring"
En fängslande roman om tre kvinnor: Augusta, hennes barnbarn Alice och hennes barnbarns barnbarn Angelica. Berättelsen kretsar kring Augustas hus i Roslagen och skildrar kvinnornas historier i olika tider från början av 1900-talet till nutid. (augusti 2001)

Trezza Azzopardi: "Gömstället"
Denna bok handlar om Dolores, som tillhör den okända maltesiska minoriteten i Storbritannien. Hon växer upp med sina fem äldre systrar i Cardiff på 1960-talet. Med sin skildring av en fattig och hemsk barndom påminner boken om Frank McCourts "Ängeln på sjunde trappsteget", men med ännu färre ljusa inslag. Den ena hemskheten värre än den andra avslöjas allteftersom berättelsen framskrider. Det är eldsvådor, misshandel, brottslighet, försäljning av barn, psykisk sjukdom m.m., m.m. Boken är i och för sig rätt bra, men det är inte någon "feel good-bok". (april 2002)





B

Pat Barker: "Krigets dårar"
Första världskriget läser man inte lika ofta om som det andra. Denna blandning av fakta och fiktion utspelar sig 1917 på ett militärsjukhus i Skottland där "krigets dårar" hamnar - de officerare som brutit samman i skyttegravarna i Flandern. En gripande och ovanlig roman som jag tyckte mycket om.
(augusti 2001)

Charlotte Brontë: "Jane Eyre"
Berättelsen om den oansenliga Jane Eyre som kommer som guvernant till Mr Rochesters slott är en klassiker och en av mina älsklingsböcker! Den kom i utmärkt nyöversättning av Gun-Britt Sundström häromåret.
(april 2001)

Carina Burman: "Cromwells huvud"
En fantasifull roman som utspelar sig i Cambridge och kretsar kring två svenskar: en au pair-flicka och en gästforskare. Jag har för mig att den här boken fick ganska dåliga recensioner, men jag, som gillar Carina Burmans speciella stil, tycker den är underhållande. Burman verkar ha haft roligt när hon skrev boken och den är full av blinkningar till andra författare, allt från Hasse & Tage till Dorothy Sayers (och säkert många andra som jag inte ens uppfattat!).
(mars 2001)




C

Tracy Chevalier: ”Flicka med pärlörhänge”
En mycket charmig liten bok om tjänsteflickan Griet som får arbete hos konstnären Vermeer. Sympati uppstår mellan dem och Vermeer sätter igång att måla av henne, trots sin hustrus svartsjuka. Resultatet blir den tavla som är känd som just ”Flicka med pärlörhänge”. Kanske var det så här det gick till?
(oktober 2002)

Stig Claesson :  "Svart asfalt grönt gräs"
Tankeväckande och charmig bok om författarens uppväxt på Söder i Stockholm och på landet i Västergötland. Om man gillar Slas stil så gillar man den här.
(november 2000)

Björn Collarp: "Palatsbarnen"
En tegelstensroman om de ryska systrarna Nina och Masja som föds i en adelsfamilj i S:t Petersburg i början av 1900-talet. Den ryska revolutionen förändrar deras liv totalt och splittrar familjen. En av systrarna kommer till Sverige och den andra blir kvar i Sovjet.
(augusti 2000)

Michael Connelly: "Svart eko" och "Svart is"
Det här är de två första delarna i deckarserien om Los Angeles-polisen Harry Bosch. De är välskrivna, underhållande och spännande. Jag tyckte allra bäst om "Svart eko". Det finns en tredje del, "Dockmakaren", som jag inte läst än.
(november 2001)

Patricia Cornwell: "Fula fiskar"
Det här är den andra delen i Cornwells serie om sydstatspoliserna Judy Hammer, Virginia West och Andy Brazil. Även om Kay Scarpetta-böckerna var lite väl läskiga, tycker jag ändå bättre om dem. Den här boken var ganska förvirrad och tråkig.
(mars 2001)

"Point of origin" och "Black notice"
Det här är två av de senaste i Cornwells serie om rättsläkaren Kay Scarpetta och polisen Pete Marino. Läs dem i stället för hennes nya serie!
(juni 2001)

Michael Cunningham "Timmarna"
Charmig Greenwich Village-stämning i en bok som är en parafras på Virginia Woolfs "Mrs Dalloway" (som jag inte läst). Boken berättar tre historier: En som skildrar en dag i Virginia Woolfs liv i England 1923, en om en frustrerad hemmafru i Los Angeles 1949 och en om en medelålders lesbisk kvinna i New York på 1990-talet. Boken har vunnit Pulitzerpriset.
(november 2000)




D

Jeffery Deaver: "Den tomma stolen"
Det här är den tredje i en thrillerserie om storstadsdeckaren Lincoln Rhyme. Han är förlamad och befinner sig på ett sjukhus ute på landsbygden för att genomgå en operation. I sällskap har han sin flickvän Amelia Sachs, som också är polis. Medan de väntar på operationen hjälper de den lokala polisen att lösa ett fall med kidnappningar av unga kvinnor. En typisk amerikansk thriller; mycket spännande och med flera oväntade vändningar i historien.
(augusti 2002)

Marie Desplechin: "Utan mig"
En mycket fransk modern roman om en ensamstående mamma som anställer en barnflicka med ett förflutet på gatan. Ganska glättigt skriven trots allvarliga ämnen. En bagatell, men helt OK.
(augusti 2001)

Colin Dexter: "The remorseful day"
Väldigt sorgligt - den allra sista boken om kommissarie Morse! En mycket värdig sorti, som jag läste med stor behållning. (mars 2001)




E

Åke Edwardsson: "Låt det aldrig ta slut"
Slarvigt skriven deckare som handlar om tonårsflickor som sexmördas i Göteborg. Ganska trist.
(december 2000)

Kerstin Ekman: "Guds barmhärtighet"
Underbar, välskriven roman som handlar om en ung barnmorska som 1916 kommer från Uppsala till en fjällby i Jämtland. Vackert, gripande och otäckt! Språket och handlingen är mer konkreta än i vissa av Kerstin Ekmans tidigare romaner. Om man inte gillat de tidigare kan man förhoppningsvis ändå tycka om denna! Boken är tänkt som den första delen i en trilogi.
(mars 2001)

George Eliot: ”Bror och syster”
Nyöversättning av den engelska klassikern ”The Mill on the Floss” från 1860. George Eliot var en pseudonym för Mary Anne Evans, som också skrev bl.a. ”Middlemarch”. ”Bror och syster” handlar om syskonen Maggie och Tom som växer upp i en engelsk småstad på 1830-talet. Maggie är begåvad, men det är Tom som ska studera. När Maggie växer upp till en vacker ung kvinna får hon svårt att välja mellan två män. Mycket kärlek, dramatik, humor och skandaler!
(augusti 2002)

Kjell Eriksson: "Den upplysta stigen"
En svensk deckare som vann Deckarakademins debutantpris 1999. En uppländsk lantarbetare hittar en
död peruansk flykting under en gran i skogen. En finstämd skildring av livet i en by och samtidigt en fungerande deckarhistoria.
(oktober 2000)




F

Helen Fielding: "Bridget Jones dagbok"

Hysteriskt rolig bok, även om den kanske inte är helt feministpolitiskt korrekt! Vi får dag för dag följa Bridgets viktkurva, tobaks- och alkoholintag, arbets- och karlproblem. Det här är tjejernas motsvarighet till Nick Hornbys "High Fidelity". Fortsättningen, "Bridget Jones - The Edge of Reason", är ännu mera skruvad och faktiskt lika rolig.
(juni 2000)

Torbjörn Flygt: "Underdog"
En välförtjänst Augustprisvinnare som handlar om en pojke som växer upp i 1970-talets Malmö med sin syster och sin mamma. Det är många dråpliga historier, men även mycket allvar och framför allt värme i skildringen av modern. Rekommenderas!
(april 2002)

Isabel Fonseca: "Begrav mig stående"
Amerikanskan Isabel Fonseca har levt med zigenare i Östeuropa i flera år och har skrivit en djupt engagerande och fascinerande bok om detta förföljda och romantiserade folk. Boken är bra framför allt för att Fonseca varken förstärker fördomarna kring zigenarna eller faller i fällan att försköna allt zigenare gör.
(juni 2000)

Karin Fossum: "När djävulen håller ljuset"
Norska Karin Fossum skriver spännande och underhållande deckare med poliskommissarie Konrad Sejer i huvudrollen. Den här handlar om en försvunnen tonårspojke. Tidigare böcker i serien är "Evas öga", "Se dig inte om" och "Den som fruktar vargen".
(juni 2001)

"De galnas hus"
Det här är ingen deckare utan en rolig, allvarlig och rörande roman om livet på en psykiatrisk klinik ett år under 1970-talet. Huvudperson och berättare är den unga kvinnan Hajna, som är mycket självdestruktiv. Genom henne får man lära känna de andra patienterna och personalen. En mycket läsvärd bok!
(februari 2002)

Clare Francis: ”I dödens närhet”
En lite halvtråkig deckare som utspelar sig i England och Irland. Den unga, vackra och nygifta Catherine knuffas i samband med ett inbrott nedför en trappa och blir delvis förlamad. Det finns fyra män i hennes liv, som alla beter sig mer eller mindre misstänkt: maken Ben, fadern Duncan, makens kompanjon tillika Catherines hemlige beundrare Simon och Terry, en rik irländsk uppkomling som känt Catherine i hela hennes liv och som tagit över hennes barndomshem när fadern fick ekonomiska bekymmer.
(augusti 2002)

Inger Frimansson: "Mannen med oxhjärtat"
Detta är en psykologisk deckare av "Hässelbys Margaret Yorke". Boken inkluderar bl.a. en insatt skildring av arbetet på en brandstation. Njutbar läsning!
(mars 2001)

”Ett mycket bättre liv”
Ingen kan som Inger Frimansson skildra kusliga saker i vardagen som faktiskt kan hända. Som att ett barn försvinner från ett daghem… Som vanligt handlar det om människor som verkar vara tämligen normala, men som gör otäcka saker. Den här boken är dock inte lika bra som Frimanssons tidigare, t.ex. ”Mannen med oxhjärtat” och ”God natt, min älskade”.
(augusti 2002)

Francis Fyfield: "Blind Date"
Engelsk deckare av lite otypiskt slag. Personerna och historien har flera bottnar, vilket gör att intresset hålls vid liv. Huvudpersonen Elisabeth är en kvinnlig, bitter f.d. polis, som återhämtar sig efter ett överfall. Hennes vackra, omtyckta lillasyster mördades några år tidigare och Elisabeth misslyckades då med att sätta fast mördaren.
(april 2001)



G

Elizabeth George: "Den verkliga brottslingen"
En ny habil Elizabeth George-deckare. Denna utspelar sig i Derbyshire och Thomas Lynley är tillbaka i huvudrollen. Han har lika ointressanta problem med sin lady Helen som vanligt. Det är tur att Barbara Havers är med, annars skulle irritationen över Lynley ta överhanden!
(oktober 2000)

Anita Goldman: "Våra bibliska mödrar"
En intressant liten bok om kvinnorna i Gamla testamentet, t.ex. Sara, Rebecka, Rakel, Lea och Rut. Boken gav mig en ny syn på de bibelhistorier jag redan kände till samt lärde mig några nya. Det var också fascinerande att läsa om gudinnekulten som fanns i Mesopotamien under förhistorisk tid.
(mars 2001)

Jens Christian Grøndahl: "Lucca"
Detta är en riktig roman! Den handlar om en kvinna som förlorar synen i en bilolycka. På sjukhuset lär hon känna en manlig läkare och de börjar berätta sina livs historier för varandra. En tjock härlig bok om människor och relationer.
(november 2000)




H

Joanne Harris: "Choklad"
Charmig liten bok som handlar om den unga kvinnan Vianne som tillsammans med sin dotter flyttar in i en liten fransk småstad och öppnar chokladbutik. I staden härskar den puritanske prästen Reynaud och han blir Viannes fiende när hon försöker sprida lite livsglädje bland befolkningen. Det låter fånigt, men är ganska njutbart att läsa. Boken har filmats av Lasse Hallström, men jag har inte sett filmen, så jag kan inte jämföra.
(november 2001)

Marie Hermansson: "Musselstranden"
En av de bästa böcker jag läst det senaste året! En fascinerande, underhållande, skrämmande och vacker berättelse som utspelar sig på västkusten. Boken handlar om Ulrika, som kommer tillbaka till den stuga där hon var om somrarna som barn. Minnena återvänder och berättelserna om nu och då vävs samman.
(augusti 2000)

Reginald Hill: "Dalen som dränktes"
Den här boken fick Kaliberpriset i radioprogrammet Deadline, men så bra tycker jag inte den är. Dessutom är den ganska dåligt översatt. Den utspelar sig i en dal i Yorkshire, där tre småflickor försvann en sommar för femton år sedan. Historien verkar upprepa sig i nutid.
(oktober 2000)


"Mysteriespel"
Den här boken är mycket bättre än "Dalen som dränktes". "Mysteriespel" utspelar sig i staden York och historien kretsar kring ett antal personer som deltar i arbetet med att sätta upp ett medeltida mysteriespel.
Huvudpersonen Andrew Dalziel får givetvis spela Gud!
(juni 2001)


”Det mörka arvet”
Jag gillar Reginald Hill bättre och bättre! Den här boken tar sin utgångspunkt i att en grupp kvinnliga djurrättsaktivister hittar ett skelett utanför en byggnad som nu tillhör ett läkemedelsföretag, men som användes som konvalescenthem under första världskriget. Poliserna Dalziel och Pascoe följer olika spår för att lösa gåtan. Pascoe får anledning att utforska sina egna förfäders öde under första världskriget, medan Dalziel intresserar sig speciellt för en av djurrättsaktivisterna.
(augusti 2002)

Pia Hintze: "Baby Blues"
En bok om hur hemskt det är att skaffa barn. Det är kanske behövligt, som en motvikt mot alla förljugna och romatiserade skildringar av moderskapet, men jag är inte så förtjust i den här boken. Det som stör mig mest är att barnet kommer bort totalt i skildringen. Den enda anledningen att stå ut med allt det jobbiga som det innebär att skaffa barn, måste ju vara att barnet ger en något positivt tillbaka? Eller har jag missförstått något? Jag skulle kanske förstå bättre om jag hade barn själv.
(februari 2002)

Alice Hoffman: "Flickorna Owens"
Amerikansk magisk realism, som fascinerar och gör en på gott humör. En riktig kvinnobok om systrarna Gillian och Sally som växer upp hos sina mostrar, två gamla ungmör med magiska gåvor!
(augusti 2000)

Hanne-Vibeke Holst: "Det verkliga livet"
Detta är del två i en trilogi om den danska TV-journalisten Therese Skårup. (Jag har inte läst de andra två.)
Therese är gravid, men har lite svårt att förlika sig med mammarollen. Det blir inte lättare av att pappan till barnet får ett toppjobb i en annan stad. Boken är underhållande och ger en allt annat än romantiserad bild av moderskapet. Jag fascineras mest av hur mycket huvudpersonen röker och dricker trots graviditet och amning.
(december 2001)

Anne Holt: "Död joker"
Det här är femte delen i norska Anne Holts serie om kriminalkommissarien Hanne Wilhelmsen. Wilhelmsen är sig lik och mordhistorien är sällsynt blodig: chefsåklagarens hustru påträffas halshuggen i vardagsrummet. Tidigare delar i serien är "Blind gudinna", "Saliga äro de som törsta", "Demonens död" och "I lejonets gap".
(juni 2001)

”Utan eko”
Kriminalkommissarien Hanne Wilhelmsen kommer tillbaka till Norge efter en tids bortovaro. Hon har svikit sina närmaste och har svårt att reda ut sitt liv. I Oslo blir hon inkopplad på ett fall med en mördad kändiskock. Den här boken gjorde inget större intryck på mig och jag blev mest irriterad på Wilhelmsens själsproblem. De tidigare böckerna av Anne Holt är bättre.
(augusti 2002)




I






J

Anna Jansson: "Stum sitter guden"
För närvarande är jag lite trött på deckare, men den här är ändå OK. Mordhistorien har fornnordiska förtecken och är spännande skildrad.
(mars 2001)

Elsie Johansson: "Glasfåglarna" och "Mosippan"

Det här är de första två delarna i en trilogi om tonårsflickan Nancys fattiga uppväxt i 1930- och 40-talens Sverige. Det är ofattbart att man kunde ha det så fattigt i detta land vid tidpunkten för mina föräldrars födelse! Trots fattigdomen lyckas Nancy, som är yngsta barnet,få studera per korrespondens.
(mars 2001)

"Nancy"
I sista delen i trilogin om Nancy flyttar hon och hennes mor till Uppsala. Nancy kämpar för att få studera, men måste under tiden ta arbete på posten. "Nancy" är lika bra som de tidigare två delarna!
(juni 2001)




K

Irmgard Keun: "Konstsilkesflickan"
Denna roman från 1932 skälldes av nazisterna för "asfaltslitteratur" och brändes på bål. Den handlar om Doris, en ung flicka som har drömmar och planer för sitt liv, men som råkar illa ut. Doris är fräck, cynisk och sexuellt frispråkig, vilket bidrar till att att boken känns mycket modern. En rolig och gripande roman, som finns i billighetsserien En bok för alla.
(juni 2001)

Laurie R. King: ”Folly”
En annorlunda bok om den 50-åriga Rae som kommer till en liten ö utanför USA:s nordöstkust för att bygga upp det nedbrunna hus som hennes gammelfarbror en gång bodde i. Hennes hopp är att det ska hjälpa henne ur den svåra depression som drabbat henne efter traumatiska händelser i livet. Hon undersöker vad som egentligen hände gammelfarbrodern, samtidigt som hon blir bekant med folk i trakten och försöker förbättra kontakten med sin dotter och dotterdotter. Skildringen av Raes svåra psykiska sjukdom är mycket insiktsfull och historien är spännande nog utan den thrillerintrig som lagts till berättelsen. Jag vet inte om boken finns översatt till svenska.
(oktober 2002)

Jan Kjærstad: ”Erövraren”
Det här är den andra av tre fristående delar i Kjærstads romansvit om Jonas Wergeland. Wergeland är en mycket populär TV-personlighet, som grips och döms för mordet på sin hustru. En professor har åtagit sig att skriva en biografi över denna gåtfulla personlighet och får hjälp av en mystisk person som kommer hem till honom om kvällarna. Den här romanen är dock omöjlig att beskriva med några få ord; den är otroligt komplex och fascinerande. Genom sin kompakthet är den lite tungläst, samtidigt är den så fascinerande att den är svår att lägga ifrån sig.
(augusti 2002)

"Upptäckaren"
Den tredje delen om Jonas Wergeland är lika fascinerande, komplex och detaljrik som den andra, men ger en lite annan bild av huvudpersonen. Nu måste jag ju läsa den första delen, "Förföraren", för att få se vad som står i den!
(oktober 2002)

William Kowalski: "Eddies oäkting"
Detta är en amerikansk bok om en pojke som växer upp ensam med sin alkoholiserade farfar. Hans far är död och modern okänd. Jag är inte helt förtjust i den här boken, framför allt på grund av att den inte kan bestämma sig för om den ska vara rolig eller tragisk. Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men den här författaren får inte riktigt ihop det. Boken slutar med en riktig cliffhanger, så jag antar att det kommer en fortsättning. Det roligaste med boken var skildringen av en del av USA som jag inte kände till särskilt väl innan: den del av staten New York som ligger vid Lake Erie och gränsar till Kanada.
(april 2002)




L

Jennifer Lauck: ”Blackbird”
Detta är en sorglig, självbiografisk bok om ett barn som förlorar sin mamma. Fadern gifter om sig med en fanatiskt religiös kvinna och när även han dör blir flickans liv helvetiskt. Boken är välskriven och gripande med glimtar av humor i allt det svarta.Nu har det visst kommit en fortsättning också.
(augusti 2002)

Kathy Lette: "Altar Ego"
Ännu en författare som skriver humoristiskt om moderna 30-åriga kvinnor med problematiska relationer. Kathy Lette är inte översatt till svenska vad jag vet, men går lätt att läsa på engelska. Det är underhållande, fast inte lika bra som Helen Fieldings "Bridget Jones' dagbok". Dock klart bättre än Marian Keynes "När Lucy Sullivan skulle gifta sig", som jag inte alls gillade. "Altar Ego" handlar om Becky Steele, som har svårt att välja mellan sin halvtråkige advokat till sambo och en spännande 22-årig rocksångare med fantastisk kropp. I historien finns också de obligatoriska excentriska väninnorna och udda föräldrarna.
(december 2001)

Eva-Marie Liffner: "Camera"
Spännande blandning av deckare och historisk roman med ett fantastiskt språk! Huvudpersonen i "Camera" är en snart 40-årig kvinnlig fotograf som reser till London för att försöka ta reda på vad som hände hennes farbror Jacob i ungdomen i början av 1900-talet.Med fotografiernas hjälp kommer hon en otäck hemlighet på spåren. Boken, som är en debutroman, har vunnit flera (välförtjänta!) priser.
(december 2001)

Torgny Lindgren: ”Pölsan”
En välförtjänt prisad roman som utspelar sig i Västerbottens inland i mitten av 1900-talet. En tysk krigsförbrytare och en skollärare kommer till den av tbc plågade trakten. De får smaka pölsa och börjar en jakt runt bygden på den yppersta pölsan, den som Ellen i Lillsjöliden lagar. En rolig och lättläst roman.
(augusti 2002)

Karel G. van Loon: "Passionsfrukten"
Änklingen Armin försöker skaffa barn med sin nya hustru, men det visar sig att han är steril och alltid har varit det. Men han har ju redan ett barn med sin första hustru! Armin blir besatt av att ta reda på vem fadern till barnet är. Denna holländska succéroman har en intressant intrig, vars deckarkaraktär dock inte fungerar något vidare för mig,eftersom jag förstod vem som var far till barnet redan i början. Armin blir också lite störande besatt av teorier om genetik och parningsbeteende. Annars ganska underhållande.
(februari 2002)

Maja Lundgren: "Pompeji"
I denna roman, som inte liknar någon annan, får man följa ett antal personer som lever i Pompeji strax före det ödesdigra vulkanutbrottet år 79 e. Kr. Även Vesuvius själv får röst och en annan viktig roll spelas av en förrymd tiger som smyger omkring i staden på nätterna. Språket i boken är burleskt och lekfullt. En läsupplevelse!
(juni 2001)




M

Ellen Mattson: "Poetens liv"
Något överreklamerad bok om kärlekshistorien mellan den förnuftige biografiförfattaren Jan och den bohemiska poeten Dorotea. Man får följa deras relation ur Jans perspektiv från första dagen på gymnasiet. Jag blir aldrig riktigt gripen av deras historia, men många andra har tyckt mycket om den här boken.
(juni 2000)

Katarina Mazetti: "Grabben i graven bredvid"
Charmig bok om den osannolika kärlekshistorien mellan en intellektuell bibliotekarie och en jordnära bonde. Ett exempel ur boken: "Det sa inte klick precis", säger han. "Det kändes mera som när jag råkade luta mig mot elstängslet."
(augusti 2000)

”Tyst! Du är död!”
Det här är något så ovanligt som en rolig deckare. Det är en klassisk pusseldeckare förlagd till en lokalradiostation i Norrland. Mitt under direktsändning mördas en person utan att något ögonvittne till mordet finns. Däremot har 70 000 personer hört mordet!
(augusti 2002)

Frank McCourt: "Ängeln på sjunde trappsteget"
Det är inte utan att man instämmer i författarens förundran över att han överlevde sin urfattiga barndom i New York och Irland. Humorn och värmen gör att man står ut att läsa! Det finns en fortsättning också, "Lyckans land", som handlar om hur det går för Frank när han kommer tillbaka till USA som 19-åring.
(december 2000)

Val McDermid: "Sjöjungfrun sjöng sin sång"
Jag har läst många deckare, men den här var nog den mest bestialiska! Men bra. Den handlar om en seriemördare i Nordengland som använder sig av olika medeltida tortyrmetoder. Den engelska polisens
första expert på psykologiska profiler sätts in i jakten. Samme psykolog är med i Val McDermids nästa bok, "Under ingrodda ärr", som också är bra och spännande.
(oktober 2000)

Tamara McKinley: "Matildas sista vals"
Romantiskt dravel med en underskön föräldralös hjältinna som möter mystisk muskulös man på den australiensiska landsbygden. Slutet är helt otroligt! Framsidan verkade tillhöra en helt annan roman...
(november 2001)

Patrícia Melo: "Lögnens lov"
En annorlunda och oförutsägbar mordhistoria som utspelar sig i São Paulo. Huvudpersonen är en misslyckad författare som skriver kioskdeckare baserade på litteraturhistoriska klassiker. Han träffar en kvinnlig ormforskare, som vill ha hjälp med att röja sin man ur vägen.
(april 2001)

Claire Messud: "Sista livet"
En fransk-amerikansk-algerisk släktkrönika sedd genom fjortonåriga Sagesses ögon. Miljöerna är Provence,
New England och Algeriet. Boken har många bottnar och handlar bland annat om svårigheterna att hålla ihop en familj, hur det är att vara tonåring och om det såriga förhållandet mellan Frankrike och Algeriet. Intressant, men kanske lite segt ibland.
(juni 2001)

Deborah Moggach: "Tulpanfeber"
Detta är en vacker och spännande kärlekshistoria som utspelar sig i Amsterdam på 1600-talet. Den unga Sophia är gift med en äldre man som hon inte älskar. Hans högsta önskan är att hon ska föda honom ett barn. En dag träffar Sophia konstnären Jan och de förälskar sig i varandra. Samtidigt blir Sophias tjänsteflicka Maria gravid och övergiven av sin älskare. Jan och Sophia smider en sinnrik plan som inkluderar bl.a. Marias barn och vild spekulation i tulpanlökar.
(juni 2001)

Bodil Mårtensson: "En chans för mycket"
Jag läser mycket deckare och det här var inte en av de bättre. Mårtensson har klart Sjöwall-Wahlöö-komplex (i likhet med Henning Mankell i början) och även om man inte får ha alltför höga krav, så är historien i den här boken så otrolig att det blir fånigt. Jag hoppas att denna debutant kan lyckas bättre
nästa gång (vilket ju Mankell gjort!).
(juni 2000)

”Torpeden”
Jag kan konstatera att jag fortfarande inte gillar Bodil Mårtenssons deckare. Polisen Joakim Hills privatliv som inkluderar bröllop och kärlekslycka är tämligen ointressant och alla personer i boken känns krystade och otroliga. Jag skulle kanske gilla det bättre om det var en utländsk bok, men när det utspelar sig i Helsingborg känns det alltför overkligt.
(augusti 2002)




N

Håkan Nesser: "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö"
Den underliga titeln blir helt naturlig när man läser boken. Detta är inte en deckare som Nessers andra böcker, utan en barndomsskildring som utspelar sig en sommar på 1960-talet i Närke. Ett mord förekommer visserligen, men i övrigt är historien långt från Maardam och van Veeteren. Jag gillade inte slutet, men i övrigt är boken utmärkt. Jag lyssnade på den som kassettbok inläst av författaren själv, vilket ger en lite annan upplevelse än att läsa.
(augusti 2001)

Mikael Niemi: "Populärmusik från Vittula"
Denna prisade bok är ett måste om man vill kunna hänga med i fikarast- och andra diskussioner! De som har läst den kan i all oändlighet tillsammans fnissa åt finsk-svenska släktfester, bastutävlingar, stupfylla jaktlagsmedlemmar och rockbandsframträdanden i skolaulan. Vansinnigt rolig och absurd, men även sorglig. Mot slutet fick jag tårar i ögonen.
(juni 2001)

Sven Nordqvist: "När Findus var liten och försvann"
Jag älskar böckerna om Pettson och Findus. Det här är den senaste där man får veta hur det gick till när katten Findus kom till gubben Pettson, hur Findus fick sitt namn och hur det gick när han kom bort. Jättebra!
(januari 2002)

Amélie Nothomb: "Stupeur et tremblement"
Amélie Nothomb är en ung belgisk författare som skriver på lätt franska. Hennes böcker är också tunna och roliga, vlket bidrar till lättlästheten. I denna bok berättar hon den absurda historien om när skulle arbeta som översättare på ett japanskt företag i Tokyo, men slutade som toalettstädare! Av Nothomb har jag även läst "Le sabotage amoureux", som handlar om Nothombs barndom i diplomatkvarteren i Peking, samt "Les Catilinaires", som är en absurd historia om en outhärdlig granne.
(juni 2001)




O

Gemma O'Connor: "Tid att minnas"
En förvirrad kriminalroman om en hämnd för ett illdåd begånget under andra världskriget. Jag hade svårt att skilja på de olika gamla gubbarna i denna historia som utspelar sig dels i ett nutida akademiskt Oxford, dels i en by i Alsace under kriget. Inblandad är också en ung kvinnlig polis med ett mystiskt förflutet och ett komplicerat kärleksliv.
(augusti 2001)

Joyce Carol Oates: "Blonde"
Mycket fascinerande (och tjock) roman om Marilyn Monroes liv. Ingen biografi således, utan en roman som är uppbyggd kring fakta om Marilyns liv. Den ger en skakande skildring av ett utsatt barn och en skadad kvinna. Oates slut är dock helt onödigt, men det må väl vara hänt. Det som störde mig vid läsandet var annars alla skriv-, stav- och översättningsfel i den svenska utgåvan, så det är nog bättre att läsa boken på engelska.
(februari 2002)

Nuala O'Faolain: ”Min dröm om dig”
En mycket irländsk bok om Kathleen (egentligen Caitlin) som kommer tillbaka till Irland efter att ha bott i London i trettio år. Hon är ensamstående och har just mist sin bästa vän. Hennes plan är att skriva en bok om en skandal som inträffade strax efter den stora svälten på 1850-talet, då en engelsk överklassdam blev anklagad för att ha haft en kärleksaffär med en irländsk kusk. Samtidigt tänker Kathleen tillbaka på sitt liv och sin hemska barndom. Boken känns lite lång, men den gav mig intressanta inblickar i irländsk historia och kultur. Målgruppen är kanske egentligen kvinnor som är lite äldre än jag.
(augusti 2002)

John O'Farrell: ”Things can only get better”
Undertiteln till denna bok är ”Eighteen miserable years in the life of a labour supporter” och det är precis vad det handlar om. Från skoltiden på 1970-talet, när han var den enda som stödde labour på skolan, till euforin när labour äntligen vann det brittiska valet 1997 skildrar John O'Farrell på ett oemotståndligt sätt den politiska kampen, som alla som haft någon form av idealistiskt engagemang kan känna igen sig i. Ett citat:
-John, I don't mean to be rude but this coffee is really disgusting.
-Yes, it's Nicaraguan.
-Oh, sorry, that's all right then.
(augusti 2002)


P

Julie Parsons: "Mary, Mary"
Irländsk deckare om att förlora ett barn och den perfekta hämnden. Julie Parsons ger oss historien ur tre perspektiv: den förtvivlade moderns, den bestialiske mördarens och den hopplöst förälskade polismannens. Berättelsen tar hela tiden nya vändningar, vilket gör att spänningen hålls vid liv.
(augusti 2000)

"Friargåvan"
En riktigt ruggig deckare om en man som mördar män på sätt som ser ut som olyckshändelser
och sedan tröstar fruarna...
(augusti 2001)

”När tiden är inne”
Julie Parsons har en förmåga att skriva mycket spännande historier, gärna om hämnd. Den här handlar om Rachel som blir dömd för mord på sin man och sitter i fängelse i tolv år. Hennes dotter vill inte längre veta av henne och hennes karriär som arkitekt är givetvis över. Men är det verkligen hon som är mördaren? När hon kommer ut har hon haft god tid på sig att förbereda sin hämnd…
(augusti 2002)

Alexandra Pascalidou: ”Bortom mammas gata”
I denna lilla bok berättar Alexandra Pascalidou personligt och ofta gripande om flykten till Sverige, uppväxten i Rinkeby, karriären på TV och den uppskakande historien om när Aftonbladet publicerade bilder på nazister som stod utanför hennes dörr. Boken är lite ojämn, men klart läsvärd.
(augusti 2002)

Dave Pelzer: ”Pojken som kallades Det”
En liten, självbiografisk bok om en fruktansvärd barndom. Dave vanvårdas och torteras av sin psykiskt sjuka mor. Han får svälta och tvingas sköta allt hushållsarbete. Fadern törs inte sätta sig upp mot modern och Dave isoleras från sin bröder. Det är så otäckt att man inte kan tro att det är sant, men det är det tydligen.
(augusti 2002)

Agneta Pleijel: "Lord Nevermore"
Boken följer de två polska männen Bronislaw och Stanislaw och Bronislaws australiensiska hustru Ellie Rose under hela 1900-talet. Bronislaw och Stanislaw skiljs åt i ungdomen efter ett fånigt gräl i den australiensiska öknen. I de delar som historien berättas ur männens vinkel fördjupar sig romanen för mycket i frågeställningar som jag inte tycker är så intressanta. Roligast är att läsa Ellie Roses berättelse, som jag kan relatera till på ett annat sätt.
(november 2000)




Q





R

Patrick Redmond: ”Händelser vid Kirkston Abbey”
Fruktansvärda händelser på en engelsk internatskola dras upp femtio år senare. Jag blev inte så förtjust, kanske för att jag hade väntat mig en mer klassisk deckare utan ockulta inslag.
(oktober 2002)

Jean Rhys: "Den första hustrun",
Det här är berättelsen om Mr Rochesters första hustru, den galna kvinnan som sitter inspärrad på vinden när Jane Eyre kommer till slottet Thornfield. Historien berättas av Bertha Mason själv och utspelar sig på Jamaica där hon växte upp. Det är intressant och gripande och bilden av Mr Rochester är inte lika charmig som i "Jane Eyre"...
(november 2001)

Samuel Richardson: "Pamela",
Det här är en sann klassiker: en engelsk brevroman från 1740 som blev en bästsäljare och en förebild. Huvudpersonen är den vackra tjänsteflickan Pamela som uppvaktas av sin husbonde. Men det viktigaste av allt för Pamela är att bevara sin dygd. Hon skriver brev till sina fattiga men hederliga föräldrar för att be om råd. Tempot är lågt, men boken är lättläst (även på engelska) och jag tyckte den var fascinerande. Ett intressant förord (att läsa efter boken) och rikligt med noter gör läsningen än intressantare.
(januari 2002)

Peter Robinson: ”En ovanligt torr sommar”
En översvämmad by torrläggs efter fyrtio år. Ett barn hittar ett skelett och en dramatisk historia från andra världskriget rullas upp. Den här deckaren har alla pratat om, men jag tycker inte den är så jättebra. Det mest intressanta är skildringarna av hur andra världskriget kunde upplevas i en liten nordengelsk by.
(augusti 2002)

J.K. Rowlings:
"Harry Potter and the Philosopher's Stone",
"Harry Potter and the Chamber och Secrets"
"Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" och
"Harry Potter and the Goblet of Fire"

Jag är helfrälst! Alla med ett uns av barnasinne kvar måste läsa om Harry Potter - den föräldralösa pojken som visar sig vara en trollkarl. Hans hemska mugglare (vanliga människor) till morbror och moster har gjort det bästa för att dölja det för honom, men när han fyller elva år får han börja på trollkarlsskolan Hogwarts där magiska saker händer.
(december 2000)

Joanna Rubin Dranger: ”Fröken Märkvärdig & Karriären”
En underbar serieroman om prestationsångest och karriärnoja. Otroligt hur mycket man kan förmedla i serieform. Läs också ”Fröken Livrädd & Kärleken”!
(augusti 2002)

Jean-Christophe Rufin: "Rouge Brésil",
Det här är en bok på franska, som ännu inte finns översatt till svenska. Boken handlar om fransmännens ganska okända försök att kolonisera Brasilien på 1500-talet. Huvudpersonerna är två syskon, Just och Colombe, som kommer med på resan till Brasilien för att fungera som tolkar vid kontakter med indianerna. Boken ger en livfull skildring av det misslyckade företaget och det var inget problem att komma igenom de ca 550 sidorna. Tyvärr håller boken inte riktigt ända ut, utan slutet är mer i Harlekin-stil... Trots det vann den Goncourt-priset 2001.
(april 2002)

Carina Rydberg: ”Djävulsformeln”
Carina Rydberg skriver som vanligt förment utlämnande i jagform. Hon blir mer eller mindre olyckligt kär i olika män och åker till Maldiverna för att lära sig dyka. Ibland påminner hennes ältanden och eviga tolkningar om en förälskad skolflickas: han gick dit, satte sig på den stolen, fast han kunde valt den andra, han gav mig en blick som måste ha betytt något särskilt, hans flickvän tittade på mig på det viset, osv. osv. Men det är trots allt lättläst och underhållande.
(oktober 2002)




S

José Saramago: "Historien om Lissabons belägring"

Nobelpristagaren José Saramago har rykte om sig att vara rätt svår, men den här boken (som är den enda
av Saramago som jag läst) är en ren njutning att läsa! En kärlekshistoria i nutid vävs samman med den historiska berättelsen om när korsriddarna belägrade den moriska staden Lissabon år 1147. Ska du pröva på en Saramago-bok kan jag rekommendera den här. (Inledningssidorna är avskräckande, men läsningen underlättas om man vet att det man läser är en dialog mellan en korrekturläsare och en författare.)
(juni 2000)

Carol Shields: Jane Austen
Om man gillar Jane Austen ska man läsa denna lilla behändiga biografi över henne. Hennes liv var inte fullt så händelsefattigt och instängt som man ofta tror.
(augusti 2002)

Anita Shreve: "Vikten av vatten"
Spännande roman som väver samman en mordhistoria på 1800-talet med ett familjedrama i nutid. Miljön är en karg ögrupp utanför USA:s östkust, dit huvudpersonen, fotografen Jean, kommer seglande med sin man och sin svåger. Jean börjar forska i vad som egentligen hände när två norska invandrarkvinnor mördades på en av öarna år 1873.
(augusti 2000)

”Där vågorna bryts”
Den femtonåriga Olympia kommer till familjens sommarställe på New Hampshires kust sommaren 1899. Där träffar hon en god vän till fadern och de inleder ett förhållande. Så långt är boken rätt trist. Men när Olympia blir med barn och både hennes och övriga inblandades liv förändras totalt börjar det bli spännande. Andra delen av boken bygger på autentiska rättegångsprotokoll och är mycket bättre, även som slutet är lite sötsliskigt (fast det unnar man stackars Olympia vid det laget).
(oktober 2002)

Linda Skugge: "Det här är inte en bok"
Intressant bok som inte liknar mycket annat. Lättläst och fascinerande om hur det är att skriva, att vara gravid, att få beundrarmejl från jobbiga människor m.m.
(november 2001)

Wilbur Smith: "Härskare från haven"
Ett pojkboksäventyr (uppblandat med lite sexscener), som utspelar sig i Afrika på 1600-talet. Det var inte riktigt min typ av bok... Början var särskilt svåruthärdligt, men jag läste i alla fall ut boken. Har man överseende med klichéerna är den rätt underhållande.
(november 2000)

Anja Snellman: "Rädslans geografi"
Finsk feministisk kultroman om en grupp kvinnor som tar hämnd på män som gjort dem illa. Förutom att vara en spännande historia som man läser för att få veta hur det går, innehåller boken en fascinerande skildring av en kvinnas uppväxt i Helsingfors på 1960- och 1970-talen.
(oktober 2000)

Knut Ståhlberg: "Paris på de älskandes tid"
En fängslande bok om den franska 1800-talsförfattarinnan George Sand och hennes stormiga
(kärleks)liv. Ingen knastertorr biografi således utan en mustig och livfull bok som lika gärna kunde varit en
roman. Det har även gjorts en film om George Sands kärlekshistoria med Alfred de Musset. Den heter "Barn av sitt sekel" och det är Juliette Binoche som spelar huvudrollen.
(juni 2000)

Gun-Britt Sundström: "Maken"
En svensk klassiker från 1970-talet, som i stort sett enbart handlar om en parrelation! Man får följa Martinas och Gustavs stormiga förhållande under flera år. På köpet får man en fin skildring av 60- och 70-talens Stockholm.
(april 2001)




T

Antonio Tabucchi: "Påstår Pereira"
Underhållande och lättläst bok om ett så otäckt ämne som fascismen i Portugal på 1930-talet. Journalisten Pereira skriver kulturkrönikor och vill inte befatta sig med politik. En dag kommer en politiskt medveten ung man in i hans liv och Pereira tvingas ta ställning.
(november 2000)

Kerstin Thorvall: "Från Signe till Alberte"
I en fristående fortsättning på "När man skjuter arbetare" och "I skuggan av oron" skriver Kerstin Thorvall medryckande och upprörande om sitt liv från tonåren till skilsmässan i 30-årsåldern. Man blir berörd och arg och kan inte lägga i från sig boken!
(juni 2001)

"Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig"
Här fortsätter Kerstin Thorvall den självbiografiska berättelsen om sitt liv, här mindre kronologiskt och mer fragmentariskt om olika män. Jag tyckte bättre om "Från Signe till Alberte". Man ska nog läsa antingen eller, eftersom man blir lite mätt på Thorvalls historier.
(november 2001)

Rose Tremain: "Det oförlovade landet"
Rose Tremain är en ny bekantskap för mig. Jag hittade "Det oförlovade landet" av en slump i bibliotekshyllan när jag letade efter en annan bok av Tremain. "Det oförlovade landet" handlar om Mary som från det att hon är sex år vet att hon har fötts i fel kropp, att hon egentligen är en pojke. Boken följer Mary och människorna runt henne från en liten bondby på den engelska landsbygden på 50-talet och framåt. Mycket bra bok!
(november 2001)

"Nåd och onåd"
Eftersom jag gillade "Det oförlovade landet" tittade jag i bibliotekshyllan efter fler böcker av Tremain och hittade "Nåd och onåd". Den rör sig i en helt annan miljö, men är lika bra som "Det oförlovade landet". "Nåd och onåd" utspelar sig i 1600-talets England. Huvudpersonen, Robert Merivel, är en ful och ganska osympatisk läkare, som genom en ödets nyck blir anställd hos kungen och blir tubbad att gifta sig med kungens yngsta älskarinna. Den roliga och burleska historien följer Merivel genom livets många skiften, där det enda som består är Merivels kärlek till kungen.
(november 2001)

"Music and silence"
Ännu en jättebra bok av Rose Tremain! Den utspelar sig, liksom "Nåd och onåd" under 1600-talet, men denna gång vid det danska hovet. Huvudpersonen är en ung engelsk lutsångare som förälskar sig i en av hovdamerna. Andra viktiga personer är kungen själv, Christian IV, hans intrigerande gemål och hans mor. Man får följa personerna genom de vindlande intrigerna och man kan inte lägga ifrån sig boken förrän man får veta hur det går!
(december 2001)

Joanna Trollope: ”Den spanske älskaren”
Tvillingarna Lizzie och Frances lever helt olika liv. Lizzie har man, barn, hus på landet och eget företag. Frances är ogift och lever storstadsliv. Lizzie är så van vid att Frances bara bryr sig om hennes familj att hon blir mycket stött när Frances bestämmer sig för att åka till Spanien under julen. När hon dessutom träffar en spanjor blir allt upp och nedvänd. Underhållande, men inte mer. Ganska konstigt slut.
(augusti 2002)

Aino Trosell: "Om hjärtat ännu slår"
När Sivs äktenskap spricker flyttar hon till ett ensligt hus i Norrland och börjar bygga upp ett nytt liv. Man landsbygden är inte så idyllisk som Siv har trott och hon hamnar i en härva av nynazism, trakasserier och mord. Trosell skriver bra och spänningen hålls uppe genom hela boken.
(augusti 2001)




U

Kaari Utrio: "Offereldar"
En finsk roman som utspelar sig på medeltiden, framför allt i Åbo, men även på Gotland och i Stockholm. Huvudpersonen är den unga kvinnan Judit, som alla män av någon obegriplig anledning blir besatta av. Judit blir bortgift med en gammal gubbe, våldtagen vid flera tillfällen, bortrövad osv, och jag väntar hela tiden på att hon ska reagera på något intressant och trovärdigt sätt, t.ex. genom att hämnas, men det händer aldrig. Till slut blir Judit kär i och gift med en av männen som våldtagit henne! Inte ens skildringen av livet på medeltiden är särskilt intressent utan består till största delen av beskrivningar av olika klädesdräkter. Rätt kass bok.
(augusti 2001)




V

Barbara Vine: "The chimney sweeper's boy"
Detta är en fascinerande roman om en osympatisk men känd romanförfattare som dör. När dottern ska skriva hans biografi visar det sig att han någon gång under livet bytt identitet. Hon börjar leta efter faderns egentliga identitet. Parallellt får man följa författarens änka, som efter hans död äntligen kan leva upp. Intressanta personskildringar och en spännande historia gör boken mycket läsvärd. Jag vet inte om den finns översatt till svenska.
(december 2001)

Gräshoppan
Den här boken läste jag före "The chimney sweeper's boy". Det är en mycket intressant historia om en kvinna som arbetar som elektriker. Som tonåring var hon med om en hemsk olycka efter att tillsammans med en vän ha klättrat upp i en kraftledningsstolpe. När hon kommer till London för att studera kommer hon i kontakt med en grupp ungdomar som lever uppe på taken. En av dem är den svenska au pair-flickan Liv från Kiruna. Barbara Vines historier är skruvade, men känns ändå trovärdiga och mycket spännande.
(februari 2002)




W

Minette Walters: "Eldstungor"
En ovanligt tunn bok för att komma från Walters. Den utspelar sig på en liten engelsk ort där fördomarna och hatet mot den bråkiga irländska familjen O'Riordan flammar upp efter att ett mord begåtts. Välskriven som alla Walters böcker.
(mars 2001)

”Acid Row”
Acid Row kallas ett nedgånget bostadsområde där knarket flödar. En pedofil som avtjänat sitt straff flyttar in och samtidigt försvinner en liten flicka i andra änden av staden. Några kvinnor sätter igång en protestmarsch som går dem ur händerna och förvandlas till upplopp. Den unga läkaren Sophie blir instängd i pedofilens hus. En spännande historia som pågår i många plan samtidigt. (Som gjord att filmas…) Har kommit på svenska under titeln ”Misstanken”.
(oktober 2002)

Kjell Westö: "Vådan av att vara Skrake"
Detta är en riktig roman! Och en riktigt bra sådan till på köpet. Den handlar om den finlandssvenska släkten Skrake.Berättare i nutid är Wiktor Skrake som förmedlar historien om sin släkt från 1700-talet och framåt. Mest handlar det om hans olycksdrabbade far Werner Skrake och om hans egen uppväxt på 1960- och 1970-talen. Miljön är Helsingfors och den lilla byn Råberga i stadens utkant. Rekommenderas varmt! (Finns i pocket.)
(januari 2002)

Donna Woodfolk Cross: ”Påven Johanna”
Johanna är en kvinnlig motsvarighet till Guillous medeltidshjälte Arn. Hon är otroligt begåvad, men eftersom hon som kvinna på 800-talet inte får studera klär hon ut sig till man, blir präst och slutligen till och med påve. Donna Woodfolk Cross har gjort en regelrätt äventyrsroman med vikingaöverfall, blodiga slag, översvämningar och en insprängd romantisk kärlekshistoria av denna legend som eventuellt har ett korn av sanning i sig. Underhållande, men lite synd att denna fantasieggande historia gjorts så otrolig. Det hade kanske varit roligare att läsa en mer vetenskaplig granskning av myten.
(oktober 2002)




X





Y





Z





Å





Ä





Ö